Je stavebné sporenie výhodné na zhodnocovanie financií?

Veľa produktov je vyslovene na zhodnocovanie nevhodných, ale pomyselná istota v banke alebo zvyklosti starých materí, ktoré pravidelne ukladali svoje peniaze na vkladnú knižku a pocit pripísaných vkladov „v hrsti“ mnoho ľudí utvrdili v tom, že meniť zaužívané spôsoby by bolo zbytočné, ba dokonca hlúpe.

Ak však chce klient z dlhodobého hľadiska udržať hodnotu peňazí alebo z krátkodobého hľadiska mať v prípade neočakávanej situácie likviditu s vidinou primeraného zisku, je potrebné sa porozhliadnuť ďalej.

Tak, ako sa mení doba, ako sa vyvíja elektronika, automobily, rovnako je to i v prípade sporiacich, a vo všeobecnosti aj finančných produktov. To, čo postačovalo v minulosti a bolo pre klientov výhodné, v súčasnosti môže byť „staromódne“ a je potrebné prispôsobiť sa momentálnej situácii.

Patrí medzi takéto produkty aj stavebné sporenie, ak sa ako produkt využíva vyslovene na sporiaci účel?

Ako už z názvu vyplýva, základná myšlienka stavebného sporenia spočíva v získaní finančných prostriedkov na financovanie bývania. Dnes sú však podmienky úplne iné a aj hypotéky sú dnes prístupnejšie. Ľudia však siahajú po tomto produkte práve za účelom sporenia a zhodnocovania peňažných prostriedkov.

Veď predsa je tu lákavá štátna prémia, ktorá poskytuje vyššie zhodnotenie peňazí, než len s bežným úrokom.

Podmienky pre získanie plnej štátnej prémie sa však každoročne sťažujú. Zatiaľ čo v roku 2013 stačilo na získanie plnej štátnej prémie vo výške 66 € vložiť 577 € ročne, dnes je suma viac ako dvojnásobná (1328 €).

V prípade, že klient zruší stavebné sporenie do dvoch rokov, na štátnu prémiu môže zabudnúť. Po dvoch rokoch mu síce štátna prémia ostáva, avšak musí zdokladovať použitie nasporených peňazí na stavebné účely. Práve viazanosť prostriedkov považujem v tomto prípade za veľkú nevýhodu, nakoľko na trhu je veľké množstvo produktov, ktoré stavebné sporenie v prípade viazanosti porazia.

Za ďalšiu nevýhodu je možné považovať zúročenie, ktoré je síce sprvoti oku lahodiace a garantovaný úrok 1,8% tým výrazne konkuruje bankovým produktom, avšak po bližšom študovaní prichádza zistenie, že garantované zhodnotenie je iba okolo 1% a zvyšné zhodnotenie je bonusovou doložkou po splnení ďalších podmienok. Ak sa vezme do úvahy inflácia, ktorá sa priemerne pohybuje na úrovni 2% p. a. za posledných 10 rokov, niečo tu nesedí. Nehovoriac o tom, kedy sa pripisujú výnosy a kedy sa strháva daň.

K popularite prispel aj fakt, že stavebné sporenie sa stalo ako jeden z mála bankových produktov dostupný skoro pre všetky vrstvy obyvateľstva, čomu pripisujem aj pretrvávajúci záujem o stavebné sporenie za účelom sporenia. V minulosti nebolo napríklad investovanie do podielových fondov dostupné pre každého avšak aj v tomto prípade doba pokročila a v súčasnosti práve podielové fondy sú zaujímavou náhradou viazaných sporiacich produktov s nízkym zhodnotením

Dokonca v prípade sporiaceho produktu Profit, ktorého podkladovým aktívom je Prvý realitný fond od spoločnosti Iad investments, a.s., si klient príde na svoje a získa minimálnu garanciu, ktorá je vo výške 2,8%p.a. bez ohľadu na výšku mesačného vkladu.

 

V prípade rozhodovania, čo s voľnými peňažnými prostriedkami často ľudia, nielen staršie generácie, ale na počudovanie aj mladí, siahajú po produktoch, ktoré po rozobraní do detailu nie sú najvhodnejším riešením na zhodnocovanie prostriedkov, respektíve ich primárny účel v tom nespočíva.

Mgr. Jana Lancošová Odborný garant pre sporenie a investície Universal maklérsky dom a.s.

UNIVERSAL BROKER POOL