Ktoré sporenie je pre vaše dieťa to najvhodnejšie

Pomôcky do školy nie sú ani zďaleka tou najväčšou investíciou, ktorú bude potrebné skôr či neskôr vašim deťom vyriešiť. Nožničky, pravítka či písacie potreby vás môžu stáť zopár desiatok eur. Aby vaše deti nemali v budúcnosti problém osamostatniť sa, je rozumné im začať sporiť na ľahší štart do života už dnes. 

Sporiace účty pre deti

Začať sporiť im môžete od narodenia. Vyberte si sporenie, ktoré nezaťaží váš rozpočet a zároveň vám prinesie vyšší zisk na úrokoch. Sporiace účty, ktoré sú na trhu dostupné sa od seba líšia výškou úrokov, výpovednou lehotou či poplatkami. Sporiace účty môžu byť zvýhodnené o rôzne bonusy, napríklad o narodeninový bonus alebo bonus za dobré vysvedčenie.  

Najvýhodnejšie sporenie

Za najvýhodnejšie sporenie pre deti môžeme považovať to, ktoré vám prinesie najvyšší zisk. Pri výbere sa sústreďte nielen na výšku úroku ale aj na to, či si banka účtuje poplatok za sprostredkovanie sporenia. Taktiež si odsledujte či banka poberá poplatok za výber. 

Prostriedky, ktoré nahromadíte vďaka najvýhodnejšiemu sporeniu, môžu byť využité na kúpu bývania, financovanie vysokoškolského štúdia alebo čokoľvek čo bude vaše dieťa potrebovať.

Detská vkladná knižka

Ďalšou možnosťou je detská vkladná knižka. Má menšie úroky ako termínovaný vklad, ale je vhodnejšia na nepravidelné sporenie či ako darček. 

Založenie a vedenie detskej vkladnej knižky je zadarmo, navyše úspory sú dostupné kedykoľvek, ak máte knižku bez výpovednej lehoty a bez poplatku za výber. V bankách sa líši suma minimálneho vkladu na knižku. Knižky majú často aj fyzickú podobu, aby ju bolo možné dať deťom do rúk ako darček. 

Termínované vklady sú vytvorené na jednorazové uloženie hotovosti a nie na nepravidelné sporenie.
Klienti majú možnosť uložiť prídavné vklady počas doby viazanosti, no úroky pri týchto vkladoch sú nižšie. Niektoré banky dokonca dodatočné vklady neúročia.

Viazané vklady sú čo sa týka úrokov zvyčajne vyššie úročené ako vkladné knižky.

Pri detskej vkladnej knižke a termínovaných vkladoch fyzických osôb sú finančné prostriedky chránené fondom na ochranu vkladov do výšky 100 000 Eur.

Vkladnú knižku alebo sporiaci účet pre dieťa môže založiť iba jeho rodič (ako zákonná osoba) alebo starý rodič na základe notársky overeného splnomocnenia. K otvoreniu je potrebný originál rodného listu dieťaťa alebo notársky overená kópia a doklad totožnosti zákonného zástupcu. 

Dôležité je spomenúť, že právo disponovať s vkladnou knižkou má len zákonný zástupca, kým dieťa nedovŕši vek 18 rokov.