TOP 5 UBP Biz Hits Vol. 3

Vážení čitatelia,
prinášame Vám ďalšie vydanie blogových príspevkov o pätici zaujímavých filmových titulov z podnikateľského prostredia. Účelom je predstaviť vám inšpiratívne filmové diela, ktoré vás môžu pozitívne motivovať k ďalšej práci, naviesť k poučeniu či vystríhať voči nekalým pokušeniam finančného sveta. Nech sa vám páči, vybraná päťka.

1. Jerry Maguire (1996)

Jerry Maguire (Tom Cruise) je špičkovým športovým agentom. Je úspešný, bohatý a fešák. Na prvý pohľad drží svoj život pevne v rukách. Ale niečo nie je v poriadku. Kedysi Jerry svoju prácu bezvýhradne miloval, avšak v poslednej dobe je pomermi v brandži znechutený. Bezohľadná honba za miliónovými honorármi predsa nikdy nebola zmyslom jeho života. A tak jednej noci, v náhlom záchvate výčitiek svedomia, spíše Jerry memorandum, v ktorom na dvadsiatich stranách rukopisu zhrnie etický a profesijný kódex ideálneho športového agenta. Kvôli memorandu, ktoré sa kolegom tak páčilo, je však vyhodený. Ideály sú jedna vec a pravidelný slušný príjem druhá. Jerry prichádza o všetkých svojich klientov a musí vybudovať svoju vlastnú agentúru od piky. Z tohto filmu pochádza legendárna hláška – Show me the Money!

2. Ďakujeme, že fajčíte (Thank You for Smoking, 2005)

Nick Naylor (Aaron Eckhart) je úspešný zamestnanec veľkej tabakovej spoločnosti a má v popise práce velebiť pred verejnosťou a médiami krásy fajčiarstva. Vďaka svojej pohotovosti, cynickému vtipu a skúsenosťami je schopný – ako každý správny diablov advokát – každú pripomienku svojich odporcov interpretovať v prospech zamestnávateľa. S dvojicou svojich najlepších priateľov, pracujúcich pre spoločnosť vyrábajúcu alkohol a pre istú zbrojnú korporáciu, tvorí Nick trio známe ako Obchodníci so smrťou. Kovboj s cigaretou je na tom však momentálne zle a súvislosti medzi omamnou bielou tyčinkou a bolestivou smrťou sú stále zreteľnejšie na programe dňa – a Nick by navyše chcel byť vzorom pre svojho milovaného dvanásťročného syna Joeyho. A čo ak sa mu niekto začne vyhrážať, že ho unesie a podrobí skazonosnej protifajčiarskej liečbe?

3. Peniaze iných (Other People´s Money, 1991)

Zoznámte sa s „Larrym Likvidátorom“. Arogantným, chamtivým, sebeckým, nemilosrdným pirátom z Wall Street. Larry (Danny DeVito) sa živí skupovaním spoločností v problémoch a rozpredávaním ich pod cenu. Narazí však, keď sa stretne so spoločnosťou New England Wire and Cables, ktorú zastupuje veľmi zdatná právna zástupkyňa (Penelope Ann Miller). Je navyše nevlastnou dcérou majiteľa spoločnosti a Larry sa do nej beznádejne zamiluje. Nech začne boj!

4. Sociálna sieť (The Social Network, 2010)

Každá doba má svojich vizionárov, ktorí za sebou v stopách svojej geniality zanechajú pozmenený svet – ale málokedy k tomu dôjde bez boja o to, čo sa presne udialo, a kto bol prítomný okamihu zrodenia zmien. Vo filme The Social Network divákom režisér David Fincher a scenárista Aaron Sorkin umožňujú nahliadnuť do okamihov, kedy vznikal Facebook, najrevolučnejší sociálny fenomén nového storočia, prostredníctvom odlišných pohľadov inteligentných mladých mužov, ktorí svorne tvrdia, že práve oni boli pri tom, keď Facebook vznikol. Výsledkom je dráma plná tvorenia aj deštrukcie, dráma, ktorá sa úplne zámerne vyhýba jedinej interpretácii, ale namiesto toho poukazuje na rozpory v subjektívnych výkladoch udalostí, aby tak odzrkadlila stále sa meniace sociálne vzťahy, ktoré sú pre našu súčasnosť charakteristické. V hlavných úlohách sa predstavili Jesse Eisenberg, Andrew GarfieldJustin Timberlake.

5. Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street, 2013)

Film Vlk z Wall Street prináša prehliadku z doby, kedy na Wall Street vládli pravidlá divokého západu. Len miesto pištoľníkov na koňoch sa tu preháňajú jachty a nahé blondíny a miesto prachu nad prériou víria vzduchom bankovky. Niekedy dokázal zarobiť aj 12 miliónov dolárov iba za tri minúty. A peniaze vedel tiež pekne roztáčať. V jeho kanceláriách sa bežne šnupali veľhory kokaínu, usporadúvali sa preteky v hádzanie trpaslíkmi, opice jazdili na kolieskových korčuliach a so svojou ženou súložil na matraci zo samých bankoviek. Keď mu v Londýne na večierku došli drogy, zobudil svoju newyorskú sekretárku, aby mu ich poslala súkromným tryskáčom. Po každom veľkom večierku ale prichádza vytriezvenie. V hlavnej úlohe filmu podľa skutočnej udalosti sa predstavil excelentný Leonardo DiCaprio.

Ďakujeme, že nás čítate. Ak vás niektorý z filmov zaujal a premýšľate na základe neho nad vstupom do poolu medzi universálnych brokerov, neváhajte nás kontaktovať na info@ubp.sk

S úctou a pozdravom
redakcia Lead Level